Lentiz | onderwijsgroep

Brochures

Meer informatie

Brochures bekijken

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Hovenier in.

Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Aanmelden voor de opleiding

Proefstuderen

Nieuwsgierig?

Ik wil proefstuderen

Ben je graag buiten en technisch bezig? Groen is overal om je heen. Je ziet machines, mensen en weet: hier gaat iets moois gemaakt worden. Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou.

Laat je inspireren op een van onze open dagen

Bekijk alle open dagen

Over de opleiding

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Natuurlijk kun je ook verder leren op het hbo. Alle opleidingen worden in het eerste leerjaar aangeboden in een BOL-variant: 5 dagen per week naar school met, verdeeld over het schooljaar, een of meerdere stageperioden. Vanaf het tweede leerjaar wisselen we in de opleiding van leerweg. We stappen over van BOL naar BBL. Dit betekent dat je vanaf het tweede leerjaar nog maar 1 dag naar school gaat. Voor niveau 4 geldt dat je dan 2 dagen per week naar school gaat. De overige dagen werk je voor een hoveniersbedrijf (of een vergelijkbaar bedrijf in de sector). Voor alle opleidingen is het van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week.

Je wordt opgeleid tot..

Medewerker hovenier, vakbekwaam hovenier of opzichter/uitvoerder groene ruimte.

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na mijn diploma!

Je kunt gaan werken als hovenier, bij een grootgroen- bedrijf, bij een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je ook doorstuderen aan het hbo. Op niveau 4 leer je planningen en kostenberekeningen van projecten maken. Ook leer je hoe je leiding moet geven bij kleinere en grotere projecten.

Opbouw van de opleiding

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Tijdens de opleiding heb je lesuren van 60 minuten. Je komt het eerste jaar vier dagen per week naar school en zult een dag BPV (stage) lopen. In het tweede (en derde) jaar kom je een vaste dag in de week naar school voor de theorie en de aanvullende vakkennis. Je moet daarnaast een baan bij een bedrijf in de sector hebben. We werken op school met veelal met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken.

Wat doe je in de les?

Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf; je werkgever). Je gaat maaien, snoeien, planten, bestratingen maken en schuttingen en vijvers plaatsen. Ook leer je werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Daarnaast heb je Algemeen Vormende vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschap. In niveau 4 gaan we daarnaast in op management en de ondernemerschap.

We werken daarnaast aan de volgende thema’s:

  1. Houding en communicatie
  2. Bodem, grond, water, landschap, bemesting.
  3. Inzet en bediening van machines en werktuigen
  4. Techniek, onderhoud
  5. Materialen, toepassing en verwerking
  6. Veiligheid, regelgeving, milieu
  7. Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken

Vakken tijdens de opleiding

  • Burgerschap
  • ICT
  • Rekenen

Waar ga je studeren?

MBO Maasland

MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.
Meer informatie

Bereken route

MBO Oostland

Lentiz | MBO Oostland streeft naar eigentijds onderwijs waarin praktijk en theorie nauw zijn verweven, binnen- en buitenschools. Dat geven we vorm door samen te werken met bedrijven en instellingen in de buurt.
Meer informatie

Bereken route

MBO Middelharnis

Persoonlijke begeleiding Lentiz | MBO Middelharnis is een kleinschalige mbo-school gelegen op het mooie eiland Goeree Overflakkee. Door onze kleinschaligheid krijgen onze studenten de persoonlijke begeleiding die hen verder brengt naar een mooie toekomst in het bedrijfsleven. Lentiz | MBO Middelharnis is meer dan zomaar een opleiding!
Meer informatie

Bereken route

MBO Barendrecht

Oog voor de student Lentiz | MBO Barendrecht is een gezellige mbo-school met oog voor de student. Ons einddoel is een student die een fijne schooltijd heeft gehad en met een waardevol diploma de deur uitgaat.
Meer informatie

Bereken route

Dit is de opleiding die past bij mijn grote plannen!

Aanmelden voor opleiding

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.